Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megszülettünk

Az újszülött

Táplálkozás: az újszülött kb 7%-t veszíthet a súlyából a 4-5. napig. Ezután már a baba igényeinek megfelelő mennyiségű anyatej termelődik.   A születési súlyukat kb 7-10. napra hízzák vissza. Ezután fél éves korig heti 15-20 dkg-t gyarapszanak. (Lásd még: Szoptatás).                                                                               

Folyadékpótlás: jól szopó baba esetében gyakran elegendő az anyatej. Ha igényli a baba a folyadékpótlást, forralt visszahűtött víz, babavíz, vagy cukormentes tea (mecsek, hársfa, csipkebogyó) javasolt.

Bőrápolás: Az újszülöttek bőre természetes módon száraz, hámló. Kb két hónapos korig nem javasolt az illatosított kozmetikumok használata. Addig ajánlom a patikában kapható, a doktor úr által felírt  fürdető krémet, amely fürösztésre is és testápolóként való használatra is alkalmas. Alkalmazható fürdés előtt a baba testére kenve, vagy a fürdővízbe keverve. (Kevés forró vízzel összekeverve, esetleg egy kicsit „megmikrózva” könnyebben kezelhető krémszappan állagot kaphatunk.)

Köldökápolás: alkohollal körülötte, hintőporral a sebet kezeljük. 5-7 nap után leesik a köldökcsonk, de ha nem gyulladt akár 2 hétig is tapadhat. Természetes egy minimális savós váladékozás, vérzés. A köldökcsonk leesése után is kell kezelni a sebet, amíg teljesen be nem gyógyult.

Széklet: Az első napokban kiürül a magzati belekben levő un. magzatszurok, amely sötét zöldes-barnás színű. Ahogyan eléri az anyatej a megfelelő mennyiséget ezt fokozatosan felváltja a szép sárgás széklet. Egy anyatejes babánál az is normális, ha minden pelusban van széklet, és az is normális, ha 2-3 napig nincs. Ha 3. nap után sincs széklet, akkor először azt javaslom, hogy az anya étkezésébe vezessen be olyan élelmiszereket, amelyek bélmozgató hatásúak. (lekvárok, paradicsom…) Ha erre nincs hatás, akkor 2 gr-os Glicerin kúpnak felét használjunk, vagy itassunk kamilla teát, vagy Levolacot a babával.

Hasfájás: Sokszor nem tudjuk mi okozza. Nem hozható feltétlenül összefüggésbe az anya táplálkozásával. Vannak készítmények, amelyek újszülött kortól adhatók a babának a „pukizás” megkönnyítésére. Nagyon jó hatással van a hasfájás masszázs. (Ezt szívesen megmutatom!!!)

Levegőztetés: időjárástól függően 10-04 naposan kezdhető, fokozatosan emelve a kinn töltött időt. Néhány perces kinn létet napról napra emelhetünk 1-2 órára. Fontos, hogy a rendszerességhez szoktassuk babánkat, ezért törekedjünk arra, hogy a levegőzés általában azonos időpontban történjen minden nap.

Napoztatás: Figyeljünk arra, hogy nyári kánikulában 11-14-óráig ne vigyük ki gyermekünket.  Törekedjünk arra, hogy 2 hónapos koráig ne érje közvetlenül  a nap. A későbbiekben mindenképp gondoljunk a napvédelemre, használjunk 50 faktoros napkrémet a babánk azon testrészeire, amelyet érhet  a nap.  A feje lehetőleg védett legyen. (kiskendő, kiskalap).

D-vitamin, K-vitamin:mindkettőt 2 hetes korban kezdjük el. A D-vitamint (Vigantol) naponta adjuk (1 csepp),  a K-vitamint (Konakion) havonta egyszer adjuk, amíg csak szopik a baba. A D-vitamint 1 éves korig adjuk, illetve két éves kor alatt a téli hónapokban.