Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babahordozás

---

2.

Első tanulmány

 

  a. A hordozókendőben szállított baba boldogabb                        

 

 A tanulmány a www.divany.hu oldalon találtam, 2010.10.06-án jelent meg.

 b. Az interneten.

 c. Október eleje világszerte a Nemzetközi Babahordozás hete.

Az Ölelés Babahordozó Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület (Ölbebababa) 2009 óta működik, és célja a babahordozás népszerűsítése.

A babahordozás a baba biztonság és testközelség iránti igényeinek kielégítését szolgálja.

  d. Előnyeinek és fontosságának bemutatásához az előző dolgozatomból is betűznék néhány mondatot:

„A gyermek részese az életnek. Még alvás közben is nyüzsgés van körülötte, hallja a beszédet. Találkozik  a környezeti hatásokkal, érzékeli szelet, napfényt, vizet. Érzi hordozójának az illatát, testhőmérsékletét, mozgását. Tehát rendkívül mozgalmas az élete. Ettől függetlenül rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott, alig sír, nem fáj a hasuk, és nem buknak.

 Izmainak van tónusa. De izomaktivitása „takarékos üzemmódban„  működik, így több figyelmet tud szentelni környezetére. Feladata lesz, hogy a legkülönfélébb helyzetekben megtartsa a fejét.

Ebben a helyzetben a magunkkal hozott elvárások teljesülnek. Ilyenkor az igények kielégülnek, így a csecsemő úgy érzi, hogy minden rendben van, és szeretnivaló.”

 A cikkben olvasottak szerint is a babahordozók használata segítség a szülőknek, a családnak, közös élmények és öröm forrása lehet. A néhány hónapos baba is részese lehet a család által szervezett mindennapi programoknak, akár táncolhatnak is gyermekükkel a testükön.

Az Ölbebebaba Egyesület által felszólaltatott pszichológus, Dr Bagdy Emőke azzal erősítette a „hordozó” szülőket, hogy a legkorszerűbben és leghatékonyabban nevelnek azzal, hogy hordozó szülők lettek.

Az érintésről

Az érintés puszta látványa is pozitív érzelmeket gerjeszt. Érintés nélkül képtelenek vagyunk létezni is. Bebizonyították, hogy egy csecsemő többet gyarapszik csupán attól, ha a szülői test közelségét folyamatosan érzi.

Az érintéseket már az anyaméhben is megkapja a magzat a magzatvíz által.

Megfigyelték, hogy az ikrek is érintéses játékokat játszanak a méhen belül is egymással.

A babának a szülő testén való hordozása és érintése a kötődés nélkülözhetetlen szükségén alapul.

Az újszülött még eltér a felnőttől. Gerincében nincs meg az „S” görbület, combcsontjai még nem ülnek megfelelő mélységben a combcsontban, amíg nem ül, áll, jár. Amikor egy szülő magához emeli a gyermekét, akkor az lábait szétterpeszti, térdeit behúzza. Ez a természetes testhelyzet biztosítható, ha szülő testén hordozza babáját szorosan körbeölelve, így gyenge izomzata miatt hátulról és oldalról is megtámassza a baba törzsét.

A megfelelő hordozás titka: ha megfelelő a szorossága, ha terpeszben, térdhajlattól, térdhajlatig támassza alá a combjait, és feneke alacsonyabban van, mint a térde. A függőleges tartás előnyösebb a bölcsőtartásnál. 4 hónapos korig az elölhordozás, azután a hátulhordozás az előnyösebb.

A hordozóeszközökben igen bő a választék, ki tudja mindenki választani az igényeinek megfele

e. A csecsemőmasszázs fontosságát az érintésről, a kötődésről, a testközelségről szóló információk erősítik

 

  Második tanulmány

 

 

a.  Érzékenyebbek a fájdalomra a koraszülött babák                                                                                                      

 

A tanulmány forrása a Medipress. 2010. május 21-én jelent meg.

 b. Az interneten

 c. Sokkal erősebben érzik a fájdalmat a koraszülött babák. A Londoni Egyetemi Kollégium szerint a beavatkozások (vérvétel, Szondázás, injekció) során a koraszülöttek érzékenyebbek a fájdalomra. A kutatók szerint az idő előtt született babák fájdalmát sokkal jobban kellene csillapítani.

 d. A kutatást végző csapat EEG-vel mérte a kisbabák agyi aktivitását, miközben sarkukból vért vettek.

A koraszülöttek erősebb agyi aktivitást mutattak, mint az időre született csecsemők, és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy ők érzékenyebbek a fájdalomra.

Amikor csak megérintették a sarkukat, nem mutatkozott különbség, csak a tűszúráskor.

  Ez az mutatja, hogy csak a fájdalomra reagálnak érzékenyebben az érintésre nem.

 

A fájdalomra adott hevesebb reakció idősebb korban is jellemző. Ez a fájdalomcsillapítás alkalmazásában meghatározó tényező.

Andy Cole, a speciális igényű csecsemők javára létrehozott Bliss alapítvány elnöke elmondta, hogy fontos a kezelések alatti fájdalom minimálisra csökkentése. Az orvosok és a nővérek egy sor technikát alkalmaznak, hogy a kicsiket a legkisebb fájdalomnak tegyék ki.

  e. A csecsemőmasszázs alkalmával azt a tényt mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a koraszülött babáknak kisebb a fájdalomtűrő küszöbük, hevesebben reagálnak a fájdalomr. Fontos az idő előtt született babák esetében is kötődés létrehozása, erősítése, az érintés, testi kontaktus fenntartása.

 

De mozdulatainknál figyelni kell  a rendkívüli gyengédségre, (Pihenő kezek, érintéses relaxáció, központosítás, összetartás, átölelés). Stresszjelekre fokozottan kell figyelni, és ha legalább kettőt észlelünk, hagyjuk abba a masszázst.

 

 

 

 

---